Nieuws

Vijf tips om een tekenbeet te voorkomen

1. Gebruik DEET
Als je de natuur in gaat, kun je je insmeren met DEET. De kans op tekenbeten wordt hierdoor kleiner.
DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voor je het middel gebruikt.
Het kan zijn dat je huidproblemen krijgt. Is dit het geval, dan kun je DEET het best smeren op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen.

2. Blijf op de paden.
Misschien heb je wel eens gehoord dat teken zich vanuit bomen op mensen laten vallen. Dat is niet waar.
Teken zitten vooral in het struikgewas, tussen bladerlagen en in hoog, schaduwrijk gras. Als je op de paden blijft tijdens een wandeling wordt de kans op een tekenbeet daarom kleiner.

3. Draag lichtgekleurde, huidbedekkende kleding.
Als je lichtgekleurde kleding draagt valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij onder je kleren kruipt en je bijt.
Ook is het belangrijk dat de kleding je lichaam goed bedekt. Dit maakt het moeilijker voor de teek om bij je huid te komen.

4. Trek Bugsox aan
Teken komen vaak via je broekspijp op je huid. Het is daarom belangrijk je benen en je voeten goed te beschermen.
Door speciale Bugsox te dragen kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd waardoor de teek na een tijdje dood gaat in de sok.

5. Controleer zodra je thuiskomt
Ondanks al je inspanningen kan een teek toch besluiten met je mee te reizen. Controleer jezelf daarom altijd direct bij thuiskomst. Wacht niet tot je onder de douche staat, want dan heeft de teek meer tijd om zich vast te bijten.
Controleer de warme plekken van je lichaam extra goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Ook is het goed de randen van je ondergoed te onderzoeken en net onder je haargrens in je nek te kijken. Teken zijn erg klein, als je het niet kunt zien kun je een spiegel en een loep gebruiken.

Toch gebeten?
Als je dan tóch te grazen bent genomen door een teek, moet je hem direct verwijderen.

Bron: Rode Kruis


Wat te doen bij bijtwonden

  • Zorg dat er niet meer gebeten kan worden.
  • Stelp een bloeding door druk op de bijtwond te geven. Gebruik zo mogelijk handschoenen en steriel verband.
  • Spoel de bijtwond met water schoon.
  • Dep de omgeving van de bijtwond met een ontsmettende vloeistof.
  • Voorkom verdere besmetting door de bijtwond steriel of zo schoon mogelijk af te dekken.
  • Zorg zo nodig voor rust van het gewonde lichaamsdeel. Wonden kunnen anders weer gaan bloeden.
  • Ga met bijtwonden altijd naar de huisarts of een huisartsenpost.

Bron: het Oranje Kruis


Oud-Beijerland nu ook ‘hartveilig’

Krijn van Oost, die de werkgroep leidde, is trots. ,,Het geeft ons heel veel voldoening dat we dit nu hebben bereikt’’, zegt hij. ,,Want het is echt waar – ik heb het van nabij meegemaakt – het kan het verschil betekenen tussen leven of dood.”

De werkgroep had niet alleen voldoende vrijwilligers nodig, maar ook AED’s die 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar zijn.
,,Natuurlijk waren er best wel wat AED’s, maar dan vooral in winkels en/of bedrijven. En daar heb je alleen wat aan tijdens openingstijden’’,zegt hij. ,,Maar een acute hartstilstand kan op elk moment van de dag en op elke plaats optreden. Hulp binnen zes minuten is van levensbelang is. Daarom is een 24/7 dekkend netwerk heel belangrijk. Gelukkig is dit nu het geval.’’

Bron: het AD


 Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016

De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp zijn ontwikkeld met medewerking en goedkeuring van het College van Deskundigen van Het Oranje Kruis, het Medisch Comité van Het Nederlandse Rode Kruis en het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV). Deze richtlijnen vormen het kader voor de eindtermen en het lesmateriaal van Het Oranje Kruis, Het Rode Kruis en het NIBHV. Als uitgangspunt is genomen dat de te verlenen Eerste Hulp (EHBO) altijd gericht moet zijn op de meerwaarde voor het slachtoffer.
De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016 vindt u hier. Achterin het document vindt u een toelichting.
Eerste Hulp Tips


Botbreuk – Wat is het en wat is de behandeling?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Veel mensen hebben dan ook weleens te maken gehad met een botbreuk, ook wel fractuur genoemd. Maar wist jij dat er veel verschillende soorten breuken zijn? Bekijk deze video en leer meer over kenmerken van deze verschillende botbreuken, de behandeling en het ontstaan.
Bekijk de video


Nieuwe eisen van Het Oranje Kruis

Per 1 september 2015 is het verplicht om van iedere cursist een competentie lijst bij te houden.
Elke cursist is dus verplicht om voor de verlenging van zijn of haar diploma op alle beschreven onderwerpen competent te zijn.
Wij als organisatie moeten deze lijsten 2,5 jaar bewaren.
Consulenten van Het Oranje Kruis kunnen steekproefsgewijs de lessen controleren
Hier kunt u de competentielijsten volgens de 27e druk bekijken