HartslagNu
Beste EHBO-er,
Misschien is het vanwege de coronacrisis nog niet gelukt om een cursus te volgen. Geen nood. Wij blijven jou tot 31 december 2022 alarmeren bij een hartstilstand in de buurt.
Let op! Vanaf 1 januari 2023 gaat HartslagNu burgerhulpverleners weer alarmeren op basis van een geldige scholingsdatum.
- Heb jij een training gevolgd en een geldig certificaat maar nog geen scholingsgegevens ingevuld in je profiel? Doe dit dan zo snel mogelijk, via deze link kom je meteen op de juiste plek: https://mijnhartslagnu.nl/#/app/profile/edit/4
- Heb je nog geen (herhalings)training gevolgd doe dit dan via jouw (gebruikelijke) lokale opleider of de Hartstichting en doe dat voor 1 januari 2023 en pas de geldigheidsdatum aan in je profiel via deze link: https://mijnhartslagnu.nl/#/app/profile/edit/4
- Misschien heb je wel al een herhalingscursus gevolgd, maar ben je vergeten de geldigheidsdatum van je scholing aan te passen in je HartslagNu-account. Pas de datum dan alsnog aan. Als er geen vervaldatum staat op jouw certificaat neem je hiervoor de datum van de training +1 jaar. Via deze link kun je er direct komen: https://mijnhartslagnu.nl/#/app/profile/edit/4
Het Oranje Kruis
Oproep Vierdaagse Nijmegen
Nieuwsbrief mei 2022
Workshops Pameijer
EHBO Oud-Beijerland verzorgde dinsdagavond 26 april 2022 een workshop bij twee buurtcirkels van Pameijer.
De 15 aanwezigen waren leergierig en deden actief mee met de verschillende Eerste Hulp onderwerpen.
De workshop was de tegenprestatie in het kader van de Maatschappelijke Beursvloer die door Welzijn Hoeksche Waard in november 2021 werd georganiseerd.
EHBO Oud-Beijerland op haar beurt werd door Pameijer voorzien van lekkernijen tijdens de Algemene Leden Vergadering op 13 april jl.
Een succesvolle match dus!
Algemene Leden Vergadering
Woensdagavond 13 april 2022 op de algemene ledenvergadering van EHBO Oud-Beijerland in het Hoeksch Lyceum werd aan onze 11 jubilarissen aandacht besteed bij agendapunt 2. Nogmaals allemaal gefeliciteerd!
Nederlandse Reanimatie Raad
Nieuwsbrief januari 2022
Maatschappelijke Beursvloer Oud Beijerland
Twee bestuursleden Jolanda en Yvon waren donderdag 4 november 2021 op Hoeksche Waardse Uitdaging / Maatschappelijke Beursvloer te Oud-Beijerland.
Op deze maatschappelijke Beursvloer bieden Welzijn Hoeksche Waard en sponsoren maatschappelijke organisaties en bedrijven de kans om iets voor elkaar te betekenen.
Knelpunten van verenigingen en stichtingen op het gebied van Menskracht, Materialen en Middelen worden door het bedrijfsleven opgelost met gesloten beurs. In één tot twee uur tijd onderhandelen ze samen over vraag en aanbod. Verenigingen en stichting bieden op hun beurt een tegenprestatie die past bij het karakter van hun vereniging en de match met het betreffende bedrijf.
We zijn erg blij dat we jullie kunnen laten weten dat we fijne matches hebben kunnen maken.
Met kantoor Overwater te Strijen gaan we verder sparren over overname van de verzekeringen van de vereniging. Inmiddels is er een extra nieuwe polis afgesloten.
Mald Digital Consulting agency B.V. Oud-Beijerland vernieuwt de website voor de vereniging. Als tegenprestatie verzorgen wij een cursus Eerste Hulp op basisschool Willibrordus en een gratis reanimatiecursus.
Bij Gemiva-SVG Group Hoeksche Waard mogen we ’s avonds cursusruimte gebruiken in ruil voor een kennismakingscursus EHBO voor hun cliënten.
Bij Pameijer Buurtcirkel verzorgen wij een EHBO voorlichtingscursus en voor ons wordt een traktatie gemaakt t.b.v. de ALV op woensdag 13 april 2022.
Groet van het bestuur
Eerste hulp kan altijd beter. Daarom gelden vanaf 1 september 2021 nieuwe eerstehulp-richtlijnen. Met de aangepaste instructies kun je mensen na een ongeval nóg beter helpen. Wat kun je verwachten van de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2021?
Dat de EHBO-regels veranderen, is op zich niets nieuws, dat gebeurt iedere vijf jaar. Soms is dat omdat medische inzichten veranderd zijn en soms omdat EHBO’ers merken dat een bepaalde behandeling beter kan. Al met al zijn er deze keer veel kleine zaken gewijzigd.
Kleine dingetjes, die echter een grote impact kunnen hebben, zoals het herkennen en voorkomen van een hitteberoerte en het aanleggen van een tourniquet om te voorkomen dat een slachtoffer te veel bloed verliest en overlijdt.
Hitteberoerte
Hoe herken je dat iemand oververhit is geraakt en hoe kan je het verhelpen? De laatste jaren is er veel meer aandacht gekomen voor oververhitting en zijn er nieuwe inzichten ontstaan waardoor de richtlijnen moesten worden aangepast.
Dacht men voorheen dat te snel afkoelen een gevaar was voor sporters, tegenwoordig weten we dat oververhit raken een nog veel groter gevaar is, het kan leiden tot een hitteberoerte en zelfs fataal aflopen. In de nieuwe EHBO-cursussen is daarom veel meer te leren over het herkennen en behandelen van oververhitting.
Tourniquet
Een andere levensreddende handeling is het aanleggen van een knelverband wanneer iemand heel veel bloed verliest. Dit knelverband wordt tourniquet genoemd. De toepassing stond al in de vorige richtlijnen van 2016 maar komt nu ook echt aan bod in de gewone EHBO-cursussen.
Een aantal van de andere grotere wijzigingen:
- Er is meer aandacht voor diversiteit. In de oude richtlijnen werd vaak aangegeven dat de huid rood kleurde. Dit geldt vaak alleen voor mensen met een witte huidskleur. In de nieuwe instructies wordt ook rekening gehouden met andere huidskleuren.
- Brandwonden hebben een nieuwe naam gekregen. Wat we voorheen ‘tweedegraads’ en ‘derdegraads’ noemden, heet nu ‘gedeeltelijke’ of ‘volledige’ verbranding. Dit sluit beter aan bij de termen die in andere landen worden gebruikt.
- Voorheen werd bij veel EHBO-problemen aangeraden om de huisarts te bellen. Maar als je daarvoor eerst een nummer moet opzoeken, dan kun je kostbare tijd verliezen. Daarom staat in de nieuwe richtlijnen dat het in veel gevallen ook prima is om 112 te bellen. Het gaat erom dat je snel hulp krijgt.
- Ook mentaal kun je in de problemen komen. Daarom is in de nieuwe richtlijnen meer aandacht voor mentale eerste hulp voor zowel eerstehulpverleners als slachtoffers.
Op onze website en in onze gratis EHBO-app vind je alle instructies volgens de laatste richtlijnen.
Kleinere veranderingen
Een voorbeeld van een kleine verandering is de behandeling van een wandelblaar. In de EHBO-richtlijnen werd eerder altijd geadviseerd om deze niet door te prikken. Maar als een blaar aan de voet veel last geeft of wanneer de kans bestaat dat deze vanzelf scheurt is het soms praktisch om de blaar toch door te prikken. Wanneer je dan niet leert hoe je dit op een juiste en veilige manier aanpakt, gaan mensen zelf een behandeling verzinnen. Zo hoor je vaak dat mensen dit doen met een hete naald, maar dat is zeker niet aan te raden! Hoe je dit wel aanpakt, leer je op de nieuwe EHBO-cursus.
Bloedneus: tien minuten dichtdrukken, vijf minuten of toch tien?
Het goede antwoord is tien minuten dichtdrukken, vlak onder het neusbeen met het hoofd licht voorovergebogen. In de laatste update van de richtlijn was dit juist van tien naar vijf minuten gegaan. Maar sindsdien kwamen veel mensen met een bloedneus bij de huisarts terecht. Terwijl na tien minuten dichtdrukken de bloeding wel verholpen zou zijn. Daarom wordt nu toch weer aangeraden om een bloedneus tien minuten dicht te drukken.
Weg met moeilijke woorden
Voor het helpen van een gewonde heb je geen moeilijke woorden nodig. Om te zorgen dat iedereen nog beter begrijpt wat je moet doen bij een ongeval, zijn sommige ingewikkelde termen zoveel mogelijk uit de richtlijnen verwijderd. Bijvoorbeeld:
- ‘Anafylaxie’ noemen we vanaf nu een ‘ernstige allergische reactie’.
- Een ‘inhalatietrauma’ heet voortaan ‘benauwdheid na een brand’.
- We hebben het niet meer over ‘snelwerkende koolhydraten’, maar zeggen gewoon ‘suiker’.
Lees meer over de verschillen tussen de 27e en de 28e druk van Het Oranje Kruis boekje op de website van Het Oranje Kruis.
Beschrijving 28e druk:
Wil jij weten hoe je in noodgevallen goede eerste hulp kunt verlenen?
Het Oranje Kruis boekje bevat de officiële lesstof voor het Diploma Eerste Hulp.
Handzaam, praktisch en voor iedereen leesbaar.
Stapsgewijs en aan de hand van duidelijke illustraties leer je wat je moet doen en waarom.
Handig zijn de instructievideo’s, die je kunt bekijken via een QR-code.
Dit helder geschreven boek is geschikt als lesmateriaal en tevens als naslagwerk.
Deze 28e druk van Het Oranje Kruis boekje is geheel herzien naar aanleiding van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en voldoet aan de actuele Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp ( 2021). De Nederlandse Richtlijnen
Eerste Hulp zijn vastgesteld door een onafhankelijke medische commissie en worden onderschreven door Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie
Raad, het Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening en het Nederlandse Rode Kruis.
ISBN
9789006341263
Het Oranje Kruis-theorieboek 28e druk € 29,95 per stuk
Deze 28e druk wordt wederom uitgebracht samen met ThiemeMeulenhoff, een van de grootste uitgevers van Nederland en is te bestellen via onder andere de webshop van Het Oranje Kruis, ThiemeMeulenhoff en Bol.com.
Het lesmateriaal zal tevens digitaal worden aangeboden en als combinatie. Hiermee wordt ingespeeld op de wensen van de afnemers. Het eerste boekje van Het Oranje Kruis dateert uit 1913.
Bron:Het Oranje Kruis
EHBO Oud Beijerland
Lees hier verder
Beëindigen als afdeling KNV-EHBO
Informatie hercertificering