Nieuws

Het Oranje Kruis 115 jaar

Wist je dat Het Oranje Kruis dit jaar 115 jaar bestaat? Op 8 juni 1909 vond in Paleis Kneuterdijk te Den Haag de oprichtingsvergadering plaats van de ‘Nationale Bond voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken Het Oranje Kruis’. Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin (echtgenoot van koningin Wilhelmina) had gezien hoe bij een aantal rampen de hulpverlening tekortschoot. ‘Voor snelle en oordeelkundige hulp bij rampen is samenwerking nodig. Niet echter een zodanige die onder de drang van de omstandigheden wordt geboren, maar samenwerking die systematisch wordt bestudeerd en voorbereid’, zei hij hierover.


EHBO Oud-Beijerland huldigt drie trouwe leden

Maandagavond 15 april werden drie EHBO-leden gehuldigd tijdens de jaarvergadering 2024 van EHBO vereniging Oud-Beijerland. Janny Verloop (midden) en Ruud Janssen (rechts) zijn maar liefst 50 jaar Eerste Hulpverlener! Jolanda Overbeeke (links) is al 35 jaar bestuurslid. Zij werden onder hartelijk applaus gefeliciteerd en ontvingen naast complimenten en bedankjes een blijk van waardering.

Met z’n drieën maar liefst 135 jaar EHBO trouw !! (foto: pr EHBO Oud-Beijerland)


Spoedcursus reanimatie

De hartstichting heeft een spoedcursus reanimatie ontwikkeld.

Ga naar www.hartstichting.nl/help-mee-met-tijd/spoedcursus 


Vrijwilligerspluim

Johan van Dam heeft op voordracht van de EHBO de Vrijwilligerspluim 2023 van de Gemeente Hoeksche Waard ontvangen. Vanwege zijn jarenlange verdiensten als lesinstructeur jeugd eerstehulp op basisscholen in Oud-Beijerland kon hij deelnemen aan een workshop bonbons maken bij Chocolin. Johan vond dat leuk, leerzaam en lekker.


HartslagNu

Beste EHBO-er,

Misschien is het vanwege de coronacrisis nog niet gelukt om een cursus te volgen. Geen nood. Wij blijven jou tot 31 december 2022 alarmeren bij een hartstilstand in de buurt. 

Let op! Vanaf 1 januari 2023 gaat HartslagNu burgerhulpverleners weer alarmeren op basis van een geldige scholingsdatum. 
 

  • Heb jij een training gevolgd en een geldig certificaat maar nog geen scholingsgegevens ingevuld in je profiel? Doe dit dan zo snel mogelijk, via deze link kom je meteen op de juiste plek: https://mijnhartslagnu.nl/#/app/profile/edit/4

 

 

  • Misschien heb je wel al een herhalingscursus gevolgd, maar ben je vergeten de geldigheidsdatum van je scholing aan te passen in je HartslagNu-account. Pas de datum dan alsnog aan. Als er geen vervaldatum staat op jouw certificaat neem je hiervoor de datum van de training +1 jaar. Via deze link kun je er direct komen: https://mijnhartslagnu.nl/#/app/profile/edit/4

 

Eerste hulp kan altijd beter. Daarom gelden vanaf 1 september 2021 nieuwe eerstehulp-richtlijnen. Met de aangepaste instructies kun je mensen na een ongeval nóg beter helpen. Wat kun je verwachten van de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2021?

Dat de EHBO-regels veranderen, is op zich niets nieuws, dat gebeurt iedere vijf jaar. Soms is dat omdat medische inzichten veranderd zijn en soms omdat EHBO’ers merken dat een bepaalde behandeling beter kan. Al met al zijn er deze keer veel kleine zaken gewijzigd.

Kleine dingetjes, die echter een grote impact kunnen hebben, zoals het herkennen en voorkomen van een hitteberoerte en het aanleggen van een tourniquet om te voorkomen dat een slachtoffer te veel bloed verliest en overlijdt.

Hitteberoerte

Hoe herken je dat iemand oververhit is geraakt en hoe kan je het verhelpen? De laatste jaren is er veel meer aandacht gekomen voor oververhitting en zijn er nieuwe inzichten ontstaan waardoor de richtlijnen moesten worden aangepast.

Dacht men voorheen dat te snel afkoelen een gevaar was voor sporters, tegenwoordig weten we dat oververhit raken een nog veel groter gevaar is, het kan leiden tot een hitteberoerte en zelfs fataal aflopen. In de nieuwe EHBO-cursussen is daarom veel meer te leren over het herkennen en behandelen van oververhitting.

Tourniquet

Een andere levensreddende handeling is het aanleggen van een knelverband wanneer iemand heel veel bloed verliest. Dit knelverband wordt tourniquet genoemd. De toepassing stond al in de vorige richtlijnen van 2016 maar komt nu ook echt aan bod in de gewone EHBO-cursussen.

Een aantal van de andere grotere wijzigingen:

  • Er is meer aandacht voor diversiteit. In de oude richtlijnen werd vaak aangegeven dat de huid rood kleurde. Dit geldt vaak alleen voor mensen met een witte huidskleur. In de nieuwe instructies wordt ook rekening gehouden met andere huidskleuren.
  • Brandwonden hebben een nieuwe naam gekregen. Wat we voorheen ‘tweedegraads’ en ‘derdegraads’ noemden, heet nu ‘gedeeltelijke’ of ‘volledige’ verbranding. Dit sluit beter aan bij de termen die in andere landen worden gebruikt.
  • Voorheen werd bij veel EHBO-problemen aangeraden om de huisarts te bellen. Maar als je daarvoor eerst een nummer moet opzoeken, dan kun je kostbare tijd verliezen. Daarom staat in de nieuwe richtlijnen dat het in veel gevallen ook prima is om 112 te bellen. Het gaat erom dat je snel hulp krijgt.
  • Ook mentaal kun je in de problemen komen. Daarom is in de nieuwe richtlijnen meer aandacht voor mentale eerste hulp voor zowel eerstehulpverleners als slachtoffers.

Op onze website en in onze gratis EHBO-app vind je alle instructies volgens de laatste richtlijnen.

Kleinere veranderingen

Een voorbeeld van een kleine verandering is de behandeling van een wandelblaar. In de EHBO-richtlijnen werd eerder altijd geadviseerd om deze niet door te prikken. Maar als een blaar aan de voet veel last geeft of wanneer de kans bestaat dat deze vanzelf scheurt is het soms praktisch om de blaar toch door te prikken. Wanneer je dan niet leert hoe je dit op een juiste en veilige manier aanpakt, gaan mensen zelf een behandeling verzinnen. Zo hoor je vaak dat mensen dit doen met een hete naald, maar dat is zeker niet aan te raden! Hoe je dit wel aanpakt, leer je op de nieuwe EHBO-cursus.

Bloedneus: tien minuten dichtdrukken, vijf minuten of toch tien?

Het goede antwoord is tien minuten dichtdrukken, vlak onder het neusbeen met het hoofd licht voorovergebogen. In de laatste update van de richtlijn was dit juist van tien naar vijf minuten gegaan. Maar sindsdien kwamen veel mensen met een bloedneus bij de huisarts terecht. Terwijl na tien minuten dichtdrukken de bloeding wel verholpen zou zijn. Daarom wordt nu toch weer aangeraden om een bloedneus tien minuten dicht te drukken.

Weg met moeilijke woorden

Voor het helpen van een gewonde heb je geen moeilijke woorden nodig. Om te zorgen dat iedereen nog beter begrijpt wat je moet doen bij een ongeval, zijn sommige ingewikkelde termen zoveel mogelijk uit de richtlijnen verwijderd. Bijvoorbeeld:

  • ‘Anafylaxie’ noemen we vanaf nu een ‘ernstige allergische reactie’.
  • Een ‘inhalatietrauma’ heet voortaan ‘benauwdheid na een brand’.
  • We hebben het niet meer over ‘snelwerkende koolhydraten’, maar zeggen gewoon  ‘suiker’.

Lees meer over de verschillen tussen de 27e en de 28e druk van Het Oranje Kruis boekje op de website van Het Oranje Kruis.

Beschrijving 28e druk:

Wil jij weten hoe je in noodgevallen goede eerste hulp kunt verlenen?
Het Oranje Kruis boekje bevat de officiële lesstof voor het Diploma Eerste Hulp.
Handzaam, praktisch en voor iedereen leesbaar.
Stapsgewijs en aan de hand van duidelijke illustraties leer je wat je moet doen en waarom.
Handig zijn de instructievideo’s, die je kunt bekijken via een QR-code.
Dit helder geschreven boek is geschikt als lesmateriaal en tevens als naslagwerk.

Deze 28e druk van Het Oranje Kruis boekje is geheel herzien naar aanleiding van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en voldoet aan de actuele Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp ( 2021). De Nederlandse Richtlijnen

Eerste Hulp zijn vastgesteld door een onafhankelijke medische commissie en worden onderschreven door Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie

Raad, het Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening en het Nederlandse Rode Kruis.

ISBN

9789006341263

Het Oranje Kruis-theorieboek 28e druk € 29,95 per stuk

Deze 28e druk wordt wederom uitgebracht samen met ThiemeMeulenhoff, een van de grootste uitgevers van Nederland en is te bestellen via onder andere de webshop van Het Oranje Kruis, ThiemeMeulenhoff en Bol.com.

Het lesmateriaal zal tevens digitaal worden aangeboden en als combinatie. Hiermee wordt ingespeeld op de wensen van de afnemers. Het eerste boekje van Het Oranje Kruis dateert uit 1913.

Bron:Het Oranje Kruis


Informatie hercertificering

Lees verder