Cursussen

Basis cursus eerstehulpverlener EHBO.
In ca. 12 lessen van 2 lesuren leert u wat u moet doen, maar ook wat u vooral moet laten. De cursus wordt gegeven door een instructeur Eerste Hulp en een LOTUS. De nadruk ligt op de praktijk, maar er wordt ook aandacht geschonken aan de theoretische achtergronden en kennis van het menselijk lichaam. Om het oefenen zo “echt” mogelijk te maken worden acteurs ingeschakeld die voor slachtoffer spelen, zij worden ook wel Lotusslachtoffer genoemd.
De cursus wordt afgesloten met een examen. U moet hiervoor minstens 15 jaar oud zijn. Het examen wordt onder toezicht van Het Oranje Kruis afgenomen door een examenteam, bestaande uit een medisch docent, een instructeur Eerste Hulp en 2 Lotusslachtoffers. Het omvat een theoretisch en een praktisch gedeelte.
Het diploma eerstehulpverlener EHBO is 2 jaar geldig en wordt telkens voor 2 jaar verlengd, wanneer u in de herhalingslessen aantoont dat u de kennis en vaardigheden nog in voldoende mate bezit. Vanaf 2016 is de basis cursus eerstehulpverlener inclusief EHBO aan kinderen
Op 1 oktober 2018 is de basiscursus gestart.

EHBO aan kinderen (EHAK)
In deze module van 5 lessen leert u EHBO, speciaal voor het helpen van (jonge) kinderen. Vele mogelijke letsels bij baby’s t/m pubers zullen behandeld worden.

Ik ben nog geen 15 maar ik wil wel op EHBO kan dat ?
Je moet 15 jaar oud zijn om examen te mogen doen voor het diploma Eerste Hulp, maar dat betekent niet dat je tot die tijd buitenspel staat! Vanaf je 11e jaar kun je al een speciaal voor jou gemaakte cursus volgen.
Hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Jeugd EHBO
Deze cursus wordt verzorgd door de plaatselijke EHBO-vereniging Oud-Beijerland. Dat kan in het verenigingsgebouw of op de sportvereniging, maar gebeurt in Oud-Beijerland meestal op de (basis)school.
De cursus duurt minimaal 20 uren; je leert wat je moet doen bij verwondingen of botbreuken en als iemand flauwvalt of niet meer ademt. Je leert ook hoe je ongevallen kunt voorkomen. Na afloop van de cursus doe je examen. Je hebt dan het diploma Jeugd EHBO behaald.

En verder?
EHBO is een zaak van weten en doen, en dat “doen” vereist oefening. Je kunt lid worden van een van de EHBO verenigingen of van Het Nederlandse Rode Kruis of van de Reddingsbrigades. Zij organiseren herhalingslessen en oefenavonden en geven een schriftelijke verklaring af als je daaraan hebt meegedaan.
Heb je er echt lol in gekregen, dan zijn er mogelijkheden om bijvoorbeld een kadercursus te gaan volgen. Je mag dan zelf EHBO-lessen geven. Ook kun je een cursus volgen om LOTUS te worden, hier leer je jezelf te grimeren en te gedragen als slachtoffer.